ZAGREB, 28. prosinca 2016. (Hina) – Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) priopćila je u srijedu kako nedavnom izjavom premijera Andreja Plenkovića o namjeri Vlade da otkupi dionice Ine koje drži mađarski MOL nije nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje Ine.

“Izjavom Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske, od 24. prosinca, nije nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje društva INA-Industrija nafte, u smislu odredbi Zakona o preuzimanju dioničkih društava (ZPDD)”, navodi se u priopćenju Hanfe.

Naime, kako objašnjavaju iz Hanfe, Republika Hrvatska je u rujnu 2008. godine, zajedno s MOL-om, sudjelovala u objavljivanju dobrovoljne ponude za preuzimanje Ine, nakon čega su ta dva dioničara zajedno držala 92 posto dionica (MOL 47,2 posto, a RH 44,8 posto). Time su, u skladu s odredbama članka 9. tada važećeg ZPDD, prešli kontrolni prag od 25 posto dionica s pravom glasa, kao i konačni prag od 75 posto dionica s pravom glasa, nakon kojeg više nisu bili u obvezi objave ponude za preuzimanje Ine u slučaju daljnjeg stjecanja dionica društva, navodi se u priopćenju Hanfe.

“Prema odredbama važećeg ZPDD-a, nakon objavljene ponude za preuzimanje ne postoji obveza ponovnog objavljivanja ponude za preuzimanje u slučaju osnaživanja kontrole dodatnim stjecanjem dionica i/ili prelaskom dodatnih pragova. Također, s obzirom da je iz navedene izjave predsjednika Vlade razvidno da se odnosila na namjeru otkupa dionica koje drži MOL, a nije bila upućena svim dioničarima Ine, ta se izjava ne može smatrati iskazivanjem namjere dobrovoljnog preuzimanja”, ističu iz Hanfe.

Eventualne druge okolnosti razmatrat će se u ovisnosti o konkretnim činjenicama i u skladu s relevantnim zakonskim odredbama, zaključuje se u priopćenju Hanfe.

Premijer Plenković u subotu je na konferenciji za novinare izvijestio kako je hrvatska Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti Inu otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL.

“S tom političkom odlukom upoznata je i mađarska strana na najvišoj razini, to sam i osobno učinio večeras”, rekao je Plenković.

Premijer je i u subotu ponovio kako je Ina strateška nacionalna kompanija.

“Stoga će Hrvatska pokrenuti proces otkupa cjelokupnog udjela MOL-a u Ini prema modelu koji smo već razradili, koji je financijski održiv, a koji u konačnici neće povećati javni dug RH”, rekao je.

Mađarska kompanija poručila je, pak, da je otvorena za razgovor o budućnosti Ine i da čeka službenu obavijest o namjeri Hrvatske.

MOL je uvijek bio i ostaje otvoren za razgovor o budućnosti Ine, a s obzirom na izjavu premijera Andreja Plenkovića o namjeri Hrvatske da otkupi cijeli udjel MOL-a u Ini, MOL čeka službenu obavijest o tome, istaknuli su iz MOL-a u odgovoru na najave premijera Plenkovića.

(Hina)