ZAGREB, 28. prosinca 2016. (Hina) – Hrvatska narodna banka (HNB) u srijedu je intervenirala na deviznom tržištu i to kupnjom 438,3 milijuna eura po prosječnom tečaju od 7,564733 kuna za jedan euro, čime je u novčani sustav ‘ubacila’ nešto više od 3,3 milijarde kuna. 

“Ova intervencija odražava opredjeljenje Hrvatske narodne banke da pravovremenom reakcijom na izražena tečajna kolebanja, u ovom slučaju u smjeru aprecijacije, održava stabilnost tečaja. Također, važan je njen doprinos daljnjoj akumulaciji međunarodnih pričuva, što u ovome trenutku držimo vrlo korisnim, s obzirom i na naša očekivanja novčanih i gospodarskih kretanja u 2017. godini. Konačno, intervencija je u skladu s nakanom središnje banke da  u uvjetima suficita tekućih i kapitalnih transakcija, negativne inflacije, kao i u uvjetima oživljavanja kreditne aktivnosti – održava značajne strukturne viškove likvidnosti u bankovnom sustavu, odnosno nastavi voditi ekspanzivnu monetarnu politiku”, navodi se u priopćenju središnje banke.

To je druga intervencija HNB-a u ovom mjesecu, nakon što je središnja banka intervenirala 14. prosinca, kada je, da bi ublažila aprecijacijske pritiske na kunu, otkupila 278 milijuna eura, uz prosječni tečaj od 7,549 kuna.

Srednji tečaj eura na tečajnici HNB-a kretao se tijekom prosinca od 7,5248 kuna, koliko je iznosio na tečajnoj listi utvrđenoj 14. prosinca, dok je na danas utvrđenoj tečajnoj listi premašio razinu od 7,54 kune te iznosi 7,548007 kuna.

Inače, središnja je banka u ovoj godini do sada na deviznom tržištu intervenirala ukupno četiri puta, a u svim je tim intervencijama kupovala eure.

Uz dvije intervencije u prosincu, HNB je na deviznom tržištu intervenirao 5. rujna, kada je od banaka otkupljeno 69 milijuna eura, po prosječnom tečaju od 7,501971 kuna za euro, a prije toga 31. svibnja ove godine, kada je otkupljeno 83,5 milijuna eura, po prosječnom tečaju od 7,492533 kune za euro.

(Hina)