Zaštita privatnosti koja se najočitije ogleda u ukidanju, odnosno blokiranju kolačića treće strane (third party cookies), uzrokuje tektonske promjena u digitalnom oglašavanju, a time i u digitalnim medijima.

Primjerice, preglednik Safari već ih je ukinuo. Posljedicama takve prakse svjedoče u zadarskoj marketinškoj agenciji Telum, koja se već 14 godina bavi izradom, vođenjem i optimizacijom Internet marketing kampanja, a kojima je najvažniji cilj učinak, odnosno zarada i rast klijenta.

Profiliranje na jednoj domeni
”U mjerenju uspjeha kampanja već sada uočavamo da 50 posto rješenja koja se oslanjaju na kolačiće treće strane postaju nevidljiva upravo zbog njihovog odbacivanja”, objašnjava Mario Ivić, osnivač i direktor agencije Telum.

Situacija će postati još teža kada i jedan od vodećih web preglednika, Googleovog Chrome, blokira njihovo korištenje, a što se najavljuje za treći kvartal 2024. Posljedice će osjećati ne samo oglašivači već i digitalni mediji.

Oglašivači se i digitalni mediji stoga moraju prilagoditi novim uvjetima na tržištu. Rješenje je, kaže Ivić, inače i suvlasnik Midas Networka, platforme za nativno oglašavanje, u pripremi tehnologije za “first party” podatke, a koja omogućuje profiliranje korisnika na samo jednoj domeni.

”To donekle umanjuje kvalitetu podataka, ali postoje rješenja koja minimiziraju taj efekt. To su CDP (Customer Data Platform) ili DMP (Data Management Platform) rješenja koja omogućuju segmentiranje korisnika.

Standardizacijom tih segmenata može se postići da oglašavanje s vremenom postane gotovo jednako kvalitetno kao što je bilo s kolačićima treće strane”, ističe Ivić te dodaje da ta rješenja neki izdavači već koriste, dok se drugi još nisu niti počeli pripremati.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay