Država je u prošloj godini ubrala 175,77 milijuna kuna poreza i prireza od »paušalista« koji iznajmljuju sobe, apartmane i stanove turistima te od onih kampova za koje se taj porez utvrđuje paušalno

Otkriva to Ministarstvo financija u naknadnoj procjeni učinka izmjena poreza na dohodak, uz napomenu da je taj porez u prošloj godini plaćalo 96.802 porezna obveznika. To bi značilo da je svaki od njih u prosjeku godišnje platio oko 1.815 kuna poreza na dohodak, piše Novi list.

Toliko svaki mjesec plati građanin koji ima bruto plaću od oko 14 tisuća kuna, odnosno neto plaću od oko devet tisuća kuna. Građanin koji je u Rijeci primao prosječnu neto plaću od oko 6,5 tisuća kuna platio je u prošloj godini gotovo šest puta više poreza na dohodak i prireza na taj porez.

Primjerice, Ina u svom godišnjem izvješću za prošlu godinu navodi da je platila 657 milijuna kuna doprinosa i poreza na dohodak za oko deset i pol tisuća svojih radnika. Iako ne navode ponaosob koliko je plaćeno poreza na dohodak vrlo je vjerojatno jednak ili možda i veći od onog što je uplatilo više od 96 tisuća iznajmljivača u Hrvatskoj. Riječ je o iznajmljivačima koji iznajmljuju do deset apartmana, a imaju prijavljeno do 20 postelja te o kampovima do deset smještajnih jedinica.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay