ZAGREB, 15. travnja 2017. (Hina) – Na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi pali i prošloga tjedna, već peti tjedan zaredom, zaronivši na najniže razine od rujna prošle godine jer investitore i dalje brine situacija oko Agrokora i njezin utjecaj na dobavljače, odnosno šire gospodarstvo.

Crobex indeks prošloga je tjedna potonuo 2,31 posto, na 1.905 bodova, a Crobex10 za 1,76 posto, na 1.137 bodova. To su njihove najniže razine od rujna 2016.

Od početka godine oba su indeksa u minusu, pri čemu Crobex za 4,5 posto, na Crobex10 za 3,5 posto.

Redovni promet iznosio je prošloga tjedna oko 126,33 milijuna kuna, što je 48 milijuna kuna manje nego tjedan ranije, a zbog praznika radni je tjedan bio skraćen.

“Protekli tjedan ponovno su obilježili iznadprosječni dnevni prometi u većini trgovinskih dana, praćeni oscilacijama u cijenama najlikvidnijih dionica. I dalje su u fokusu bile vijesti oko Agrokora, uz nedostatak ostalih korporativnih vijesti vezanih uz kompanije koje nisu usko povezane sa Agrokorom”, ističe Vinko Jurić, financijski analitičar iz Zagrebačke banke.

Kako dodaje, tjedan je započeo s velikom dozom opreza i iščekivanjem važnijih korporativnih vijesti, što se vidjelo po redovnom prometu dionica od samo 12,5 milijuna kuna u cijelom danu.

“Čak niti pozitivne vijesti o Agrokoru tijekom vikenda i u ponedjeljak, kao što su izglasavanje zakona o sistemskim tvrtkama, spremnost banaka na pomoć i imenovanje novog povjerenika nisu pomogle njihovim najlikvidnijim dionicama, Leda i Jamnice, da ostvare rast. Ledo je tako u ponedjeljak pao 5,21 a Jamnica 2,78 posto”, navodi Jurić.

Utorak je donio dvostruko veći promet dionicama i ponovno strmoglav pad najlikvidnijih dionica iz sastava Agrokora, po dvoznamenkastim stopama.

“Srijeda je bila najgori dan za Crobex ovaj tjedan, koji je u tom danu potonuo za 1,88 posto. Toga dana agencija Moody’s ponovno je snizila rejting Agrokoru, sa Caa1 na Caa2, s negativnim izgledima, uz napomenu da je stečaj visoko vjerojatan. Negativne vijesti odrazile su se na njihove cijene dionica koje su taj dan, uz iznimno visok promet, ponovno imale dvoznamenkasti pad, još veći nego dan prije”, kaže Jurić.

Kako ističe, četvrtak je donio iščekivani oporavak Crobexa, ili bolje rečeno, zaustavljanje strmoglavog pada većine dionica na Zagrebačkoj burzi, pa su se ponešto oporavile gotovo sve dionice iz sastava Agrokora.

Najveći promet prošloga je tjedna bio ostvaren dionicom Leda, gotovo 27 milijuna kuna, a cijena joj je potonula 26,54 posto, na 3.100 kuna.

Ostala izdanja Agrokora imala su nešto niže promete, ali su zabilježila veći cjenovni pad. Dionici Belja cijena se strmoglavila za 30,88 posto, na 9,47 kuna, Jamnice za 30,56 posto, na 50.000 kuna, Zvijezde za 30,39 posto, na 1.660 kuna, a Vupika za 27,27 posto, na 24 kune.

I većina ostalih izdanja zabilježila je cjenovni pad, pri čemu su među likvidnijim izdanjima veće gubitke pretrpjele dionice Viadukta, za 25,53 posto, Zvečeva za 44,22 posto, Medike za 11,24 posto, Jadroplova za 8 posto, Končara EI za 5,7 posto, Kraša za 5 posto…

(Hina)