NEW YORK, 18. travnja 2017. (Hina/Reuters) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi snažno porasli, pa je S&P 500 odskočio s najniže razine u dva mjeseca, a najviše su porasle cijene dionica u bankarskom i tehnološkom sektoru.

Dow Jones porastao je 0,90 posto, na 20.636 bodova, dok je S&P 500 skočio 0,86 posto, na 2.349 bodova, a Nasdaq indeks 0,89 posto, na 5.856 bodova.

Nakon oštrog pada krajem prošloga tjedna, jučer su indeksi nadoknadili sve te gubitke jer su ponešto splasnule geopolitičke napetosti u vezi Sirije i Sjeverne Koreje.

“Tjedan je na tržištima počeo u optimističnijem tonu jer tijekom vikenda nije došlo do značajnijih geopolitičkih previranja”, kaže Peter Tuz, predsjednik u tvrtki Chase Investment Counsel.

U četvrtak su cijene dionica oštro pale jer ulagači nisu htjeli riskirati uoči produženog blagdanskog vikenda zbog napetosti u odnosima između SAD-a i Sjeverne Koreje.

No, kako se u protekla tri dana ništa značajnije nije dogodilo u vezi tih odnosa, jučer su ulagači najviše kupovali dionice koje su se prošloga tjedna našle pod najvećim pritiskom.

Tako su jučer najviše skočile cijene dionica u tehnološkom i bankarskom sektoru.

No, trgovalo se oprezno, na što ukazuje mršav obujam trgovanja. Na američkim su burzama vlasnika jučer zamijenile 5,3 milijarde dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 6,4 milijarde.

Ako ne dođe do značajnijeg rasta geopolitičkih napetosti, analitičari očekuju da će u idućim danima u fokusu ulagača biti poslovni rezultati kompanija, s obzirom da je prošloga tjedna započela sezona objava kvartalnih financijskih izvješća.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju ostvarile 10,4 posto veću dobit nego u istom lanjskom razdoblju, a da su njihovi prihodi u prosjeku porasli 7 posto.

Na europskim se burzama zbog praznika jučer nije radilo.

(Hina)