ZAGREB, 9. siječnja 2017. (Hina) – U opreznom trgovanju, na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak oko podneva indeksi su bili u plusu za 0,2 posto, a s tek tri dionice ostvaren je promet veći od 100.000 kuna.

Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,2 posto, na 2.034 boda, što je njegova najviša razina od 12. kolovoza 2011. godine, kada je na zatvaranju iznosio 2.036 bodova.

Istodobno, Crobex10 bio je u plusu 0,24 posto, na 1.174 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 1,6 milijuna kuna, što je otprilike milijun kuna manje nego u četvrtak u isto doba.

“Očekivano, na domaćem tržištu oprezno se trguje s obzirom na početak tjedna, no Crobex se zadržao na najvišoj razini u zadnjih 5 godina”, kaže Luka Grgić, financijski analitičar u Zagrebačkoj banci.

Najveći promet ostvaren je dionicom Arenaturista, 203.000 kuna, a cijena joj je porasla 2,8 posto, na 503 kune.

Slijedi dionica Valamar Rivijere s prometom od 180.000 kuna i rastom cijene za 2 posto, na 36,95 kuna. S prometom iznad 100.000 kuna zasad je još i dionica Kraša, čija je cijena stagnirala na 540 kuna.

Od važnijih poslovnih vijesti, Grgić izdvaja Moody’sovu odluku o snižavanju kreditnog rejtinga Agrokor grupi, no ta vijest, kako je dodao, nije znatnije utjecala na cijene dionica kompanija iz sastava te grupe.

Moody’s je 2. siječnja snizio rejting Agrokora s B2 na B3, a vjerojatnost od bankrota s B1-PD na B3-PD, uz stabilne izglede. “To snižavanje odražava naše mišljenje da Agrokor vjerojatno neće zadržati kreditne omjere u skladu s našim prijašnjim zahtjevima za B2 rejting u svjetlu pogoršanja operativne izvedbe do koje je došlo u prvih devet mjeseci 2016”, kaže Vincent Gusdorf, potpredsjednik i analitičar Moody’sa.

Dodaje, pak, da stabilni izgledi odražavaju očekivanja da će Agrokor stabilizirati svoju zaradu u idućih 12 mjeseci unatoč žestokoj konkurenciji u Hrvatskoj i Sloveniji.

Moody’s procjenjuje da će krajem 2016. prilagođeni dug Agrokor grupe biti 6,8 puta veći od EBITDE, a krajem 2017. za 6,9 puta.  U toj agenciji ranije su procjenjivali da će razina zaduženosti biti manja od 5,5 puta EBITDE.

Tijekom prijepodneva bilo je trgovano tek s dionicama dvije kompanije iz sastava Agrokora – Belja, čija je cijena oslabila 1,44 posto, na 24 kune i Zvijezde, čija je cijena pala 1,76 posto, na 4.620 kuna.

“Nove smjernice investitorima do kraja tjedna mogli bi dati podaci o robnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom i izdane građevinske dozvole”, zaključuje Grgić.

Potvrđeno da su zapaljena Inina postrojenja u Siriji

U međuvremenu, ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier potvrdio je kako su snage tzv. Islamske države zapalile Inina postrojenja u Siriji. “Prva izvješća koja smo dobili potvrđuju tu informaciju, međutim još ćemo tražiti potpunu potvrdu i procjenu štete. To očekujemo da dobijemo kako bi mogli i dalje procijeniti situaciju”, izjavio je Stier odgovarajući na pitanja novinara prilikom obilježavanja 25. godišnjice pogibije članova promatračke misije Europske zajednice u Podrutama.

Kako pišu mediji, teroristi tzv. Islamske države digli su u zrak plinsko postrojenje Hayan, koje se nalazi 100 kilometara istočno od Homsa. Organizacija se operacijom pohvalila putem Amaq Newsa, njihovog propagandnog kanala.

Ina je u Siriji bila prisutna od 1998. godine, kada je provodila istraživanja i proizvodnju temeljem potpisanih Sporazuma o podjeli proizvodnje na blokovima Aphamia i Hayan. No, zbog političke i sigurnosne situacije u Siriji Ina je u veljači 2012. godine suspendirala sve svoje aktivnosti na spomenutim blokovima.

Iz Ine je još uvijek čeka službena potvrda toga događaja. Cijena dionice Ine pala je 3,39 posto, na 2.900 kuna, uz 84.100 kuna prometa te je bila među najvećim gubitnicama.

(Hina)