U Brodosplitu su prvi puta u istom danu svečano položene dvije kobilica. Radi se o kobilicama za novogradnje 541 i 542, iz serije obalno-ophodnih brodova koji se grade za potrebe obalne straže.

Kobilice za novogradnju 542 je položena u Predmontažnoj hali, a svečanost polaganja kobilice za novogradnju 541 održana je u hali Brodogradilišta specijalnih objekata. Dakle, postavljene su dvije kobilice u sklopu projekta gradnje ugovorena četiri preostala obalno ophodna broda za Hrvatsku ratnu mornaricu, nakon što je prije dvije godine izgrađen i predati na uporabu Hrvatskoj ratnoj mornarici prototip obalnog ophodnog broda Omiš. Ovi ugovori su, kako se neslužbeno doznaje, vrijedni oko 80 milijuna kuna s PDV-om po svakom brodu. Radi se o brodovima dužine 43,16 metara i širine osam metara opremljeni su temeljnim oružjem svih obalnih straža danas, a to su automatski top 30 milimetara i dvije ručno upravljive strojnice 12,7 milimetara , te 4 ručna prijenosna protuzrakoplovna raketna sustava.

Sada su obalno ophodni brodovi jedan od najvećih izvoznih aduta Brodosplita. Financijska vrijednost ovih brodova koji gradimo za HRM je puno niža nego je to u slučaju drugih zemalja, koje su pokazale interes za gradnju kod nas. Na svjetskom tržištu vrijednost ovakvog broda kreće se između 18 i 25 milijuna eura . Za Hrvatsku je ta cijena puno niža – istaknuo je Tomislav Debeljak.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay