Više aviokompanija ovih je dana najavilo otkazivanje letova prema Hrvatskoj ili zatvaranje lokalnog ureda, što su mnogi protumačili kao opasnost za hrvatski turizam. Tako je, na primjer, njemačka Lufthansa smanjila broj dnevnih letova prema hrvatskim destinacijama.

Posebnu pozornost izazvao je Emirates koji je otkazao sve letove za iduću godinu, zatvorio ured na zagrebačkom aerodromu i otpustio sve zaposlenike.

U OVOJ SITUACIJI NEMA SMISLA DRŽATI HLADAN POGON

Andrea Andrijanić, vlasnica agencije Aviatica, koja ima višegodišnje iskustvo u organizaciji zračnog prijevoza putnika kaže da Hrvatska nije izoliran slučaj, da su otkazivanja zbog pandemije koronavirusa počela još u ožujku, ali i da to što neka kompanija zatvara ured u nekoj zemlji, da to ne znači da na tu destinaciju više neće letjeti.

“U ovoj situaciji u kojoj se bilježi i po devedeset posto pada prometa, nema smisla držati hladan pogon. Neovisno o COVID-u, neke kompanije su već odavno zatvorile predstavništva, ali i dalje lete u Hrvatsku. Nije nužno imati vlastiti ured. Primjerice, LOT nema više ured u Zagrebu – imali su ga prije dosta godina, ali je zatvoren – ali imaju let za Varšavu”, kaže Andrijanić. Pojašnjava da aviokompanije na nekom tržištu mogu dio poslova oko putnika delegirati drugima, a i dosta toga danas se obavlja putem interneta.

ZATVARANJE EMIRATESOVOG UREDA POKRENULO PANIKU

Zatvaranje Emiratesovog ureda pokrenulo je prilično veliku paniku da svi napuštaju Hrvatsku, no vlasnica Aviatice kaže da to nije točno, da se radi o krivom dojmu.

“Što se tiče samih letova, u zimskom redu letenja (od 1.11. do 1.4.) i inače je smanjen broj letova. Red letenja mijenja se dva puta godišnje, i logično je da je ljeti veća potražnja za letovima, pa ih shodno tome kompanije i uvode. Sa zimskim redom letenja potreba za turističkim destinacijama pada, ali se povećava potražnja za dalekim putovanjima, uglavnom tropskim destinacijama, posebno oko Božića i Nove godine, kad ljudi uzimaju godišnje odmore. Što se Emiratesa tiče, u zimskom redu letenja tako i tako nisu letjeli u Zagreb, nego FlyDubai”, kaže Andrijanić.

Cijeli članak možete pročitati na: telegram.hr

Foto: Pixabay