Prosječna neto plaća, po godišnjem izvješću, iznosi 7132 kune, a zaposleni imaju pravo i na regres, božićnicu, uskrsnicu

Iako se hvale kako su izrasli u “tržišno orijentiranog partnera”, godišnje izvješće o poslovanju Financijske agencije za 2019. pokazuje kako taj glomazni i često kritizirani sustav iz godine u godinu sve više živi – na račun države.

To je indikativno iz dokumenta objavljenog na stranicama Hrvatskog sabora u kojem se vidi kako je Fina u 2019. godine, zahvaljujući poslovanju s državom te poslovima dodijeljenima kroz javne ovlasti, uprihodila čak 64 posto od 941 milijuna kuna, dok je na komercijalne poslove, dakle one sklopljene na tom slobodnom tržištu na koje se ova agencija navodno orijentirala, otpalo malo više od trećine, točnije 36 posto.

Dapače, kada se ti omjeri gledaju unazad sve do 2017. godine, vidi se kako Fina iz godine u godinu povećava udio poslova koje joj povjerava država ili koje joj je pak dala kroz javne ovlasti, a prihodi od komercijalnih poslova kontinuirano padaju jer su još 2017. godine činili 47 posto ukupno ostvarenih prihoda.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay