Nekad se tvrdilo da je to dobar oblik štednje, no s padom kamata osiguravatelji su obavještavali klijente da nisu ostvarili prinos

S pogoršanjem financijskih prilika mnogi građani su privremeno obustavili uplatu životnog osiguranja ili su, pak, raskinuli ugovor.

Na kraju listopada, prema podacima Hanfe, bilo je 734.432 osiguranika, oko pet posto ili 37.193 manje nego u istome mjesecu lani. Tako su ukupne premije za životna osiguranja pale za 15,4 posto, odnosno za 397,63 milijuna kuna. Neke vrste osiguranja, manje osjetljive na krizne okolnosti, su povećane: autoosiguranja su, primjerice, rasla 11,7 posto, pa je na razini cijele industrije minus ipak podnošljiv. Podaci Hrvatskog ureda za osiguranja pokazuju da su društva za osiguranje u listopadu zaračunala ukupnu bruto premiju od 8,8 milijardi kuna, 1,26 posto manje nego u istome mjesecu lan.

Oblik štednje

Nekad su životna osiguranja bila vrlo popularna jer osim što nude određenu financijsku stabilnost u slučaju neželjenih životnih situacija, angažirani prodavatelji uvjeravali su ljude da je to ujedno dobar oblik štednje ili ulaganja. Međutim, posljednjih godina, s padom kamatnih stopa, kuće koje se bave životnim osiguranjima klijente su prisiljene obavještavati kako nisu ostvarile nikakav prinos.

Smanjio se i udjel životnih osiguranja u industriji, s više od 30 na 24,7 posto. Najveći gubitnik ove godine čini se da je Allianz Hrvatska, s padom premija životnih osiguranja od 38,6 posto ili za 187,3 milijuna kuna, a na drugome je mjestu Croatia osiguranje s minusom od 17,1 posto, odnosno manjim premijama u iznosu od 79 milijuna.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay