Dosad je u svemir odletjelo oko 900 satelita koji mogu pokriti dio SAD-a i Kanade i upravo će u tim dijelovima svijeta biti dostupna usluga za testiranje. Već sljedeće godine, s lansiranjem dodatnih satelita, Starlink bi mogao pokriti većinu planeta i pokrenuti globalni svemirski, odnosno satelitski internet.

Muskova tvrtka počela je sa slanjem mailova osobama koje su se ranije prijavile za testiranje, a u njima je napokon spomenuta i njihova cijena. Prvo, potreban je jednokratni trošak od 500 dolara koji će uključivati poseban terminal za povezivanje sa satelitima, stativ za ugradnju terminala i WiFi router. Pored toga, potrebno je mjesečno plaćati 99 dolara za uslugu, što nije jeftino, no i prije je bilo jasno kako će cijena satelitskog interneta koji je dostupan i u zabačenim dijelovima svijeta biti veća u odnosu na klasične servise pružatelja internetskih usluga.

Što se početka testiranja tiče, u mailu poslanom osobama koje su se prijavile za testiranje navodi se kako SpaceX pokušava “smanjiti početna očekivanja” pa se naglašava kako će brzina pristupa internetu tijekom sljedećih mjeseci varirati između 50 i 150 Mbps, uz latenciju između 20 i 40 ms. Također, mogu se očekivati i kratka razdoblja tijekom kojih uopće neće biti pristupa internetu.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay