Zbog jedne stvari Njemačka bi mogla postati još poželjnija životna destinacija. Ne samo za migrante koji su čitav svoj dosadašnji život strpali u ruksak ili kakvu sportsku torbu.

Naime, u Njemačkoj je još sredinom kolovoza pokrenuto prvo dugoročno istraživanje o univerzalnom temeljnom dohotku, koje bi moglo pomoći i u pronalaženju rješenja za posljedice korona-krize. A nekome sa strane tu zemlju učiniti još privlačnijom. Arkadijom u kojoj možeš prebaciti nogu preko noge, a plaća “sama dolazi”, što je valjda mokri san većine Hrvata, odnosno svakog Balkanca.

Naime, Njemački institut za ekonomska istraživanja (DIW) najavio je da će ispitanici – sudionici istraživanja, izabrani na temelju prijava građana i metodom slučajnog odabira, dobivati sljedeće tri godine po 1200 eura mjesečno.

“Želimo znati kako temeljni dohodak utječe na naše ponašanje i stavove i može li pomoći da se nosimo s trenutnim izazovima u našem društvu”, rekao je pokretač inicijative “Mein Grundeinkommen” (“Moj temeljni dohodak”) Michael Bohmeyer.

Od prvotna 122, predviđeno je da broj sudionika do kraja istraživanja, odnosno svojevrsnog društvenog pokusa, naraste do 1500. Iako su Nijemci nadaleko poznati po svojoj radišnosti, stiglo je više od 480 tisuća prijava!

Prva sredstva bit će “odabranima” doznačena početkom 2021., a osigurana su donacijama (zato zasad tek 122 sudionika) koje prikuplja udruga “Mein Grundeinkommen”, koja je u suradnji s istraživačima Instituta “Max Planck” i Sveučilišta u Kölnu i inicijator ovog socijalnog eksperimenta.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay