Facebook bi se mogao uskoro naći u problemima, a nije isključeno ni njegovo komadanje i rasprodaja drugih servisa poput Instagrama i WhatsAppa zbog dvije velike tužbe koje su podignute protiv te velike tehnološke tvrtke i istoimene društvene mreže.

Američki regulator zadužen za trgovinu, Federal Trade Commission (FTC) podigao je tužbu u kojoj traži razbijanje Facebooka na manje jedinice zbog monopola na tržištu.

Facebook je zadržao svoj monopol kupovinom tvrtki koje su predstavljale konkurenciju i nametanjem restriktivnih pravila koje onemogućavaju rad stvarnih ili potencijalnih konkurenata koje Facebook ne želi ili ne može kupiti, stoji u tužbi koja je podignuta pred federalnim sudom u Washingtonu.

tužbi se traži razdvajanje, dijeljenje ili rekonstrukciju poslovanja (uključujući, ali ne ograničeno, na Instagram i/ili WhatsApp), kao i druga ograničenja koja bi sud mogao nametnuti.

No to nije jedina tužba koja je podignuta protiv Facebooka. Državni tužitelji 48 saveznih država i teritorija podigli su vlastitu tužbu protiv Facebooka, također zbog monopola, ali na malo drugačiji način. Naime, tužitelji su zabrinuti zbog toga koliko Facebook i njegov šef Mark Zuckerberg imaju moći na internetu.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay