Za očekivati je da će u drugom dijelu godine preskočiti inflaciju, ističu stručnjaci.

Za Hrvatsku i njenu prvu godinu u eurozoni ključni okidači za rast plaća u sferi su veće produktivnosti i rasta gospodarstva. Naime, prve prognoze oko kretanja plaća u realnom sektoru uvelike se uvjetovane problematikom manjka radne snage i u cjelini prilikama na tržištu rada, ali i u novim uvjetima poslovanja jer pod globalnim diktatom inflacije troškovi poduzetnicima rastu.

“Manjak radne snage bit će glavni okidač rasta plaća, u uslužnim djelatnostima već se najavljuje povećanje plaća, dok taj trend još ne vidimo u proizvodnim tvrtkama”, kaže direktor Confida Hrvatska Frane Garma ukazujući pritom da još nisu iskorištene sve mogućnosti koje je država stavila poslodavcima na raspolaganje kroz neoporezive primitke, u čemu vidi velik potencijal za rast plaća.

“Rast plaća po definiciji ne može biti povezan s monetarnim operacijama, pa tako ni i s našim ulaskom u euro područje”, konstatira ekonomist Damir Novotny koji smatra da će ove godine plaće biti oštećene inflacijom, no zadnjih 10 godina rast plaća bio je viši od inflacije, s iznimkom 2022.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay