Malo i srednje poduzetništvo temelj je razvoja hrvatskog gospodarstva. S tim ciljem odlučili smo prikazati vam uspješan primjer obiteljskog agroturizma ‘Anin dvor’ (Put Čarijića 115) u Segetu Donjem. Vlasnici su bračni par Anela i Ive Sorić. Donosimo vam kratak razgovor na temu pokretanja agroturizma i njihovog postignutog uspjeha.

TBN: Kako ste se odlučili na pokretanje izletišta ‘Anin dvor’?

Anela Sorić: Dugo se bavimo turizmom i primijetili smo da turisti sve više žele autentičnost. Žele upoznati nas i naše običaje, našu hranu pa čak i jezik. Kako i sami nastojimo očuvati tradicionalne vrijednosti odlučili smo našu obiteljsku sto godina staru kamenu kuću otvoriti za javnost.

TBN: Ideja za ime?

Anela Sorić: Agroturizam Anin dvor je ime dobilo po baki moga supruga koja zbog bolesne noge nije išla u polje s ostalom familijom već je čuvala djecu, a onda su se kod nje u dvorištu sastajala i ostala djeca iz sela. Tako je Anin dvor otvorio svoja vrata za sve one koji žele odmor od svakodnevne trke uz domaću spizu s našeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

TBN: Primjetili smo da kao i svaka autentična stara dalmatinska kuća imate bogatu konobu. Možete li nam ukratko dočarati s što Vaši gosti mogu vidjeti u Aninom dvoru?

Anela Sorić: U konobi smo složili zbirku starih stvari, a stara dimarica u kojoj na kominu spremamo peke, brujete, gradele, buzare… odiše nekim davnim danima i podsjeća na ta daleka vremena kad sam kao dijete sjedila uz komin s bakom i ostalim djedovima i bakama iz sela pa bi oni pričali priče svoje mladosti uz svjetlo vatre i čeprkali bi štapom po pepelu. Taj njihov usporeni hod kroz život budi nostalgiju generacija koje su ga upoznale, a turisti ostaju zadivljeni tom jednostavnošću i ljubaznošću koje su našli u Aninom dvoru.

Posebno zadovoljstvo su mi kolači, jednostavni kolači, ali sa smokvom, rogačem, mandarinom.

TBN: Organizirali ste dane smokava i dane rogača. Što sada nudite?

Anela Sorić: Sada su u toku dani mandarina koje također uzgajamo na svom gospodarstvu. Ideje se svakodnevno rađaju i sazrijevaju. Nadam se da ću većinu njih uspjet ostvariti. Na proljeće planiram organizirati dane sparoga.

TBN: Ovog ljeta ste privukli rekordan broj gostiju. Što je tajna Vašeg uspjeha?

Anela Sorić: Na stol vraćamo zaboravljene namirnice uz koje su odrasle generacije dalmatinaca. Ponekad napravim i neke zanimljive kombinacije kao što je kolač od rogača s feferonima i slično.Uglavnom, domaćim i stranim gostima nudimo potpuni doživljaj za nepce i dušu. Drago nam je kad gosti odlaze zadovoljni, a posebno je zadovoljstvo kad se ponovno vraćaju. Dojmovi su odlični što vidimo po recenzijama na svjetski poznatim turističkim stranicama kao što je TripAdvisor.

TBN: Za kraj, preporuka drugim poduzetnicima koji se žele baviti ovim oblikom turizma?

Anela Sorić: Uživam u tome što radim sa svojom obitelji i u planu mi je širenje ponude. Ovo radimo s ljubavlju, a negdje sam pročitala da kad nešto radimo s ljubavlju to više nije posao nego strast. Stoga i drugima želim da rade ono što vole i u čemu uživaju: tada će biti i najuspješniji!