Litanija gubitaka. Tako su američki novinari ujesen prošle godine počeli opisivati događaje unutar Credit Suissea, goleme švicarske banke koja ovih dana opet hoda po žici. Propast tog diva, koji je smatran investicijskom bankom prvog reda, dodatno bi potresao svijet financija nakon munjevitog kolapsa američke banke Silicon Valley, a koja je krahirala u samo 48 sati

Dok se bankrot SVB-a odigrao preko noći i posljedica je podizanja ključnih kamatnih stopa u SAD-u te pogrešnih ulaganja u obveznice, u CS-u se ‘kuha’ od sredine 2021., kad ga je potreslo nekoliko skandala.

Prvo se otkrilo da su uložili čak 10 milijardi dolara u vrijednosne papire Greensill Capitala, koji je bankrotirao, zbog čega su klijenti CS-a izgubili tri milijarde dolara. Samo mjesec kasnije otkrilo se da je banka uložila i u također posrnuli Archegos Capital, zbog čega su izgubili još 4,7 milijardi dolara.

Početkom veljače 2022. CS je osuđen u Švicarskoj zbog povezanosti sbugarskim narkokartelom, za koji su prali novac. Kazna je bila blaga – uplata 15 milijuna franaka u švicarski državni proračun.

Istog mjeseca u javnost cure podaci o 30.000 klijenata banke koji su na računima imali više od sto milijardi franaka. U šarolikom društvu bilo je trgovaca ljudima i drogom.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr