Kada bi američka vojska bila država, smjestili bi se na 47. mjesto kao najveći emiter ugljičnih emisija na svijetu. Američko vojno onečišćenje značajno pridonosi klimatskim promjenama a njihov dugogodišnji nemar i nuklearna testiranja imala su veliku cijenu za okoliš.

Godine 2019., Sveučilišta Durham i Lancaster zajednički su objavili izvješće koje je pokazalo da je američka vojska ‘jedan od najvećih zagađivača klime u povijesti‘ te da troše više tekućih goriva i ispuštaju više CO2 od većine zemalja. Isto izvješće je utvrdilo da je američka vojska bila nacionalna država, bila bi 47. najveći emiter stakleničkih plinova u svijetu. Ove brojke dobivene su uzimanjem u obzir emisija samo od korištenja goriva.

Jedan od izvještaja još tamo iz 2017. godine pokazuje kako je američka vojska kupovala 269.230 barela nafte dnevno i ispuštala više od 25.000 kilotona ugljičnog dioksida.

Projekt Cost of Wars otkrio je da je onečišćenje američke vojske uzrokovalo 1,2 milijarde metričkih tona emisija stakleničkih plinova godišnje, što napravi oko 257 milijuna osobnih automobila godišnje. Također, ovaj zapanjujući podatak pokazuje da američka vojska proizvodi više emisija od zemalja poput Švedske, Maroka ili Švicarske.

Onečišćenje zemljišta

Dva najstrašnija slučaja američkih vojnih aktivnosti onečišćenja bili su testovi nuklearnog oružja koje su izveli na Maršalovim otocima i u rezervatu Navajo Indijanaca. Od 1946. do 1958. Sjedinjene Države bacile su 67 nuklearnih bombi u onome što je danas poznato kao Republika Maršalovi Otoci. Ova testiranja izjednačena su s 1000 puta većom snagom od bombe u Hirošimi, a padavine nakon eksplozije imale su najveći utjecaj na četiri sjeverna atola: Enewetak, Bikini, Rongelap i Utrok, od kojih je svaki evakuiran zbog radijacije. Trovanje zračenjem, urođene mane, leukemija, karcinom štitnjače i drugi samo su neke od štetnih posljedica po život koje su iskusili stanovnici tih otoka više od 75 godina kasnije.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay