Amerikanci obećali investirati oko 15 milijuna eura, no detalje tek treba definirati.

Iako se tek trebaju definirati brojni detalji oko osnivanja novog Centra za liječenje malignih bolesti u Zaboku, ulaganje Sveučilišnog medicinskog centra Pittsburgh (UPMC) od 15-tak milijuna eura u Hrvatskom zagorju prvo je ulaganje stranih investitora u ovolikom opsegu u hrvatsko zdravstvo.

Najava o investiciji koja će se realizirati u suradnji Opće bolnice Zabok i Specijalne bolnice Sv. Katarina u vlasništvu Dragana Primorca, dolazi u trenutku u kojem se čini da je država odlučila pojačati suradnju javnog i privatnog zdravstva.

Tome svjedoči i javna podrška koju su osnivači budućeg Centra dobili prilikom potpisivanja ugovora o suradnji od predstavnika Vlade, a podršku ovakvim projektima dat će i nova zakonska regulativa koja će pacijente umjesto na liječenje u inozemstvo usmjeravati u privatne ustanove u zemlji, i to bez obzira imaju li ugovore s Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

No, tek ćemo vidjeti koliko će usluge iz novog Centra biti na raspolaganju hrvatskim građanima, osiguranicima HZZO-a. Naime, kako su nam potvrdili iz Zavoda, HZZO nije službeno kontaktiran u vezi s mogućnošću ugovaranja usluga s budućim Centrom za onkologiju.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Sv. Katarina