JE LI osam milijardi ljudi previše za planet Zemlju? Kako dostižemo ovu prekretnicu 15. studenog, većina stručnjaka kaže da je veći problem što najbogatiji stanovnici prekomjerno troše resurse. Kad bismo svi trošili kao stanovnik Sjedinjenih Država, trebalo bi nam pet planeta Zemlje godišnje. Ujedinjeni narodi procjenjuju da će naš planet do 2050. biti dom za 9.7 milijardi ljudi.

“Ipak, shvaćam da ovaj trenutak možda neće svi slaviti. Neki izražavaju zabrinutost da je naš svijet prenapučen. Ovdje sam da jasno kažem da sam broj ljudskih života nije razlog za strah.” Dakle, ima li nas previše da Zemlja to izdrži? Mnogi stručnjaci kažu da je to pogrešno pitanje. Umjesto straha od prenapučenosti, trebali bismo se usredotočiti na prekomjernu potrošnju resursa planeta za što su odgovorni najbogatiji među nama.

Trebao bi nam biokapacitet od 1.75 Zemlje kako bismo održivo zadovoljili potrebe sadašnjeg stanovništva, prema nevladinim organizacijama Global Footprint Network i WWF.

“Naš utjecaj na planet puno je više uzrokovan našim ponašanjem nego našom brojnošću”, rekla je Jennifer Sciubba, istraživačica u Wilson Centeru, think tanku. “Lijenost je i štetno je stalno se vraćati na prenapučenost”, dodala je, jer to omogućuje ljudima u bogatim nacijama, koje najviše troše, da svale krivnju za nevolje planeta na zemlje u razvoju gdje je rast stanovništva najveći.

“Zapravo, to smo mi. To smo ja i ti, klimatizacija u kojoj uživam, bazen koji imam vani i meso koje jedem noću uzrokuju mnogo više štete.” Kad bi svi na planetu živjeli kao građani Indije, trebao bi nam samo kapacitet od 0.8 Zemlje godišnje, prema Global Footprint Networku i WWF-u.

Kad bismo svi trošili kao stanovnik Sjedinjenih Država, trebalo bi nam pet planeta Zemlje godišnje. Ujedinjeni narodi procjenjuju da će naš planet do 2050. biti dom za 9.7 milijardi ljudi.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr