Hrvatska, Estonija Češka i Poljska zajedno obuhvaćaju preko 70 posto ukupnih venture capital ulaganja u srednjoistočnoj u 2022. godini do sada, stoji u izvješću Dealrooma.   

Tijekom ove godine u Hrvatsku je uloženo oko 865 milijuna eura VC-a, dok i dalje vodi Estonija koju se često naziva ‘startup nacijom‘ s ukupno 1,48 milijarde eura.

Nadalje, na globalnoj se startup sceni bilježi blago smanjenje ulaganja u odnosu na prošlu godinu, no u srednjoistočnoj Europi se i dalje bilježi snažan rast iz godine u godinu, pa tako prosječan iznos ulaganja po startupu u ovoj regiji iznosi oko 260 tisuća eura.

U spomenutom izvješću navodi se i da je regija pokazala otpor kroz nestabilno stanje na tržištu, a ukupni iznos ulaganja se udvostručio u posljednje dvije godine. Povezano s time, od 2017. godine ova je regija najbrže rastuća po VC ulaganjima u Europi.

‒ Regija je na putu do obaranja vlastitog rekorda i prikupljanja visokih 6,2 milijarde eura VC-a do kraja godine ‒ stoji u izvješću.

Sukladno izvješću Dealrooma-a, hrvatske su tvrtke privukle 865 milijuna eura venture capital ulaganja u 2022. godini, od čega je 720 milijuna eura privukla tvrtka Rimac Automobili u dvije zasebne transakcije.

Prva u iznosu od 120 milijuna eura od InvestIndustriala u travnju te 500 milijuna eura u lipnju koju je prevodio Softbank Technology Vison Fund II i Goldman Sachs Asset Management, a u kojoj su sudjelovali i postojeći investitori InvestIndustrial i Porche Ventures.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay