Kao i mnoge državne institucije, tako se i Fina sada zbog epidemije koronavirusa sjetila da bi neke stvari za koje je trebalo obilaziti šaltere ipak bilo moguće obaviti on-line. No, da se korisnici ne bi previše uživjeli u blagodati 21. stoljeća, u svojoj obavijesti od prije tri tjedna upozoravaju da je ta mogućnost privremena, te da će dokumentaciju naknadno biti potrebno dostaviti i papirnatu dokumentaciju.

Naplata sustava za predaju izvještaja

Vesna Varšava iz Inicijative profesionalnih računovođa Hrvatske (IPRH) objasnila nam je o čemu se zapravo radi. Naime, Fina ima on-line sustav za dostavu dokumentacije, ali se on naplaćuje. Većina korisnika ima samo jedan izvještaj godišnje i preskupo im je, pogotovo ako se radi o malom poduzetniku, plaćati pretplatu radi tog jednog izvješća. Fizička predaja izvješća je povoljnija, no Varšava kaže da IPRH smatra kako Fina predaju izvješća ni ne bi trebala naplaćivati.

“Poduzetnici su do sada mogli birati hoće li godišnje financijske izvještaje predavati online putem sustava eRGFI koji se naplaćuje 62,50 kuna mjesečno – u većini slučajeva radi predaje jednog izvješća – ili će nositi u FINU uz jednokratnu naplatu od 230 kuna. Treća varijanta je da njihov knjigovođa ima certifikat kojeg plaća 62,50 kn mjesečno te mu daju punomoć koja knjigovođu dodatno košta 12,50 kuna mjesečno”.

“Znači, sustav za online slanje već postoji, ali nije besplatan. Smatramo da Fina treba omogućiti online predaju godišnjih financijskih izvještaja besplatno svim poduzetnicima, kao što predajemo izvješća Poreznoj upravi besplatno.

Rasipanje novca poreznih obveznika

Kaže i da je “nebulozno” da bi poduzetnici koji sada dokumentaciju šalju online trebali dostaviti i originale. “Oni koji predaju online putem eRGFI sustava nikad ne dostavljaju originale koje su poslali online.

Naime, Fina original dokumentaciju skenira i javno objavljuje kod poduzetnika koji fizički donose istu, te je nejasno što će raditi s originalima kad će već skeniranu dokumentaciju imati u sustavu? Zamijeniti jedan skenirani dokument drugim identičnim? To je klasično rasipanje novca poreznih obveznika s obzirom na to da troše vrijeme poduzetnika ali i svoje jer će netko morati zaprimiti tu dokumentaciju, te ponovo odraditi već odrađeni posao.”

Cijeli članak možete pročitati na: telegram.hr

Foto: Pixabay