Britanija će od iduće godine povećati porez vlasnicima novih dizelskih automobila koji ne zadovoljavaju najnovije standarde emisija štetnih plinova.

U ovoj je godini prodaja dizelskih automobila na drugom tržištu automobila u Europi pala 15 posto dok je potražnja za benzincima porasla tri posto, budući da kupci izbjegavaju dizelske modele u strahu od većih nameta i regulatornih mjera.

Nakon skandala s Volkswagenovim krivotvorenjem podataka o emisijama štetnih plinova iz 2015. godine brojni su veliki europski gradovi, uključujući Madrid, Pariz i Atenu, najavili mjere koje bi trebale smanjiti emisije štetnih plinova iz dizelskih automobila, uključujući zabrane, novčane kazne i ograničenja.

Britanija je u srijedu priopćila da će od travnja sljedeće godine povećati trošarine na nove dizelske automobile koji ne budu udovoljavali strožim standardima sprječavanja onečišćenja i vjerojatno će obuhvatiti većinu novih kupaca. Pritom će kupci manjih modela morati platiti 20 funti (27 dolara) više trošarine dok će oni koji kupe veće modele morati plaćati i nekoliko stotina funti više. Više trošarine neće obuhvatiti čiste dizelske motore sljedeće generacije s certifikatima o ograničenim emisijama u stvarnim uvjetima vožnje, ističu iz vlade.

“Porezni sustav može igrati važnu ulogu u zaštiti okoliša”, izjavio je ministar financija Philip Hammond pred parlamentom u godišnjem obraćanju o budžetu. “Našoj djeci dugujemo da zrak koji dišu bude čist”, naglasio je Hammond.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr