Američka tehnološka kompanija “Tesla” završila je instalaciju najveće litij-ionske baterije na svijetu i idućih dana planira je uključiti, izvijestili su britanski mediji.

Baterija za pohranu energije jačine 100 megavata (MW) u Južnoj Australiji trebala bi funkcionirati kao zaštitni mehanizam za državnu elektroenergetsku mrežu u slučaju nestašice energije.

Njezin će kapacitet jamčiti opskrbu 30 tisuća kućanstava u trajanju od jedan sat. Energiju će proizvoditi park vjetroelektrana francuske kompanije za obnovljivu energiju Neoen.

Izvršni direktor “Tesle” Elon Musk kazao je da neće naplatiti instalaciju baterije ako radovi ne budu dovršeni 100 dana od potpisivanja ugovora. Čini se da će “Tesla” uspjeti obaviti posao u zadanom roku, odnosno do 1. prosinca.

Musk je ponudu za instalaciju baterije iznio na Twitteru nakon što je u Južnoj Australiji u veljači bila česta nestašica struje zbog preopterećenja. Na nju se u rujnu nadovezala oluja koja je uništila dalekovode i drugu ključnu infrastrukturu pa je 1,7 milijuna građana diljem zemlje ostalo bez struje.

Cijeli članak možete pročitati na: vijesti.hrt.hr