PONOS Brodosplita i najduži jedrenjak na svijetu Golden Horizon je na prodaju. Vrednuju ga na 118 milijuna eura. Vijest je za morski.hr potvrdio glasnogovornik Brodosplita Josip Jurišić.

Brod se od 31. kolovoza 2021. nalazi u Brodosplitu, čekajući novog vlasnika. Još 2015. ga je naručila švedska kompanija za krstarenja Star Clippers, pod nazivom Flying Clipper, ali je posao imao brojne probleme. Trebao je biti gotov 2017., ali je 2019. naručitelj izgubio povjerenje u to da će Brodosplit napraviti brod, pa je ugovor raskinut. 

“Neutemeljeni zahtjevi, prijetnje, golema kašnjenja te neprofesionalan i agresivan odnos Brodosplitove uprave doveli su do potpunog gubitka povjerenja u uspješan završetak ugovorenog projekta”, rekao je jednom prilikom direktor tvrtke naručitelja Eric Krafft. 

Dubiozan način poslovanja

Način poslovanja Brodosplita je godinama sumnjiv. Vrijedno je spomenuti gradnju novogradnje 485, polarnog kruzera Janssonius, koji je Tomislav Debeljak, vlasnik tvrtke Polaris Expeditions Inc. (Maršalovi Otoci, Reg. No. 94597), 28. prosinca 2017. naručio od Tomislava Debeljaka, vlasnika Brodosplita (Put Supavla 21, Split, Hrvatska), za 50 milijuna eura, i koji drugi Debeljak nije završio za prvog Debeljaka.

A kako su postojala državna jamstva, onda su porezni obveznici Hrvatske platili drugom Debeljaku jer mu prvi nije na vrijeme isporučio brod. Tadašnji ministar financija Zdravko Marić je morao pronaći 32 milijuna eura za platiti europskoj podružnici ruske VTB banke.

Brodosplit je trenutno u predstečaju, prostori su prazni i većina radnika ne radi, a dio onih koji rade čini to bez plaće. 

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay