Najveći doprinos rastu kredita došao je od rasta kredita stanovništvu, odnosno stambenih kredita koji su u lipnju u odnosu na svibanj porasli za 1,2 milijarde kuna ili 1,8 posto mjesečno (6,2 milijarde ili 9,5 posto godišnje).

Stambeni krediti dosegnuli su vrijednost od 71,3 milijarde kuna čineći 49 posto kredita plasiranih sektoru stanovništva. Snažan rast stambenog kreditiranja povezan je s novim kreditima odobrenima u sklopu državnog programa subvencioniranja otplate za mlađe dobne skupine, ali i kao vrsta ulaganja s ciljem zaštite od inflacije i korištenja pozitivnog učinka realno negativnih kamatnih stopa na kredite.

Ukupni krediti odobreni stanovništvu dosegnuli su 146,4 milijarde kuna i bili su na mjesečnoj razini viši za 1,4 posto dok je godišnja stopa rasta blago ubrzala na 5,4 posto (s 5,2 posto u svibnju).

Osim već spomenutog snažnog doprinosa stambenog kreditiranja rast bilježe i gotovinski nenamjenski krediti, ali po nešto nižoj stopi. S iznosom od 54,2 milijarde kuna (37 posto kredita sektora stanovništvu) zabilježili su blagi porast od 0,1 milijardu kuna ili 0,3 posto na mjesečnoj razini te 1,5 milijardi ili 2,8 posto na godišnjoj razini.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay