Većina od 600.000 stanovnika grada Joinvillea u brazilskoj državi Santa Catarina njemačkog je podrijetla. Pa gdje bi, ako ne tamo, njemačke tvrtke mogle dobro poslovati. Ali na tradicionalnom sajmu plastike nije bilo ni traga toj prednosti, a Njemačka se više doimala kao gost u vlastitoj kući.

“Čuo sam od jedne tvrtke članice u sektoru strojeva za plastiku da je kineski konkurent ponudio svoje strojeve bez predujma i u 45 mjesečnih rata bez kamata. Naše tvrtke ne mogu konkurirati s ovom vrstom financiranja”, kaže Thomas Ulbrich, piše Deutsche Welle.

Krajem studenoga Peking želi svoju strategiju za Latinsku Ameriku okruniti u Guayaquílu u Ekvadoru. Između 2000. i 2020. Kina je višestruko povećala svoja ulaganja u regiji za nevjerojatnih 26 puta. Ona je u brojnim gradovima i regijama trgovinski partner broj jedan ili barem broj dva te je zamijenila EU, a često i SAD.

Claudia Gintersdorfer također može puno toga reći o tome kako je Kina u samo dva desetljeća osvojila cijeli jedan kontinent. Ona je četiri godine živjela u Urugvaju, četiri u Brazilu, a sada je već tri godine voditeljica američkog odjela EEAS-a, Europske službe za vanjsko djelovanje. Ova diplomatkinja EU-a kaže:

“Uvijek bi me iznenadilo kako su kineski veleposlanici u regiji dobro govorili španjolski i također razumjeli mentalitet. Ovdje je dovedena cijela generacija stručnjaka. Kina je na neki način zauzela naše mjesto. I zato što je sam šef države Xi Jinping osobno našao vremena za telefonski razgovor sa svakim karipskim otokom”.

EU kreće u investicijsku ofenzivu

Bruxelles želi krenuti u ofenzivu u Latinskoj Americi, diplomatski i gospodarski, s investicijskim volumenom od 3,4 milijarde eura. Početak je sastanak ministara vanjskih poslova EU-a i CELAC-a (Zajednice latinoameričkih i karipskih država) 27. listopada u Buenos Airesu, ali EU prije svega polaže velike nade u španjolsko predsjedanje Europskim vijećem u drugoj polovici 2023. godine.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay