Alžir je jedan od najvećih proizvođača zemnog plina na svijetu, tamošnje zalihe procjenjuju se na četiri bilijuna kubičnih metara

Posjet francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Alžiru pokazuje koliko bi ta zemlja mogla postati važna kao isporučitelj energenata. I to ne samo za Francusku. Mjerimo li važnost posjeta francuskog predsjednika Alžiru trajanjem istog, onda će on biti doista važan – francuski će državnik u toj zemlji, od četvrtka 25. kolovoza, provesti ukupno tri dana. To pokazuje koliko Alžir znači Parizu i koliko mu je važan, prenosi Deutsche Welle.

Alžir je zanimljiv kao budući opskrbljivač energijom, i to ne samo za Francusku već i za druge europske zemlje. “Trenutačna zainteresiranost europskih zemalja za Alžir ima važnu energetsko-političku pozadinu”, kaže Matthias Schäfer, voditelj njemačke Zaklade Konrada Adenauera u Alžiru.

Alžir je jedan od najvećih proizvođača zemnog plina na svijetu. Stručnjaci procjenjuju alžirske zalihe plina na četiri bilijuna kubičnih metara, a zalihe nafte iznose 1,5 milijardi tona. Alžir bi mogao biti zanimljiv i kao tranzitna zemlja za energiju iz nekih drugih afričkih država, koje signaliziraju zanimanje za gradnjom plinovoda prema Europi.

U srpnju su koncerni iz Italije, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država i Alžira potpisali sporazum na rok od 25 godina o zajedničkoj eksploataciji energetskih zaliha.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr