Nakon više od deset mjeseci od donošenja novog Zakona o tržištu električne energije, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja napokon bi u rujnu trebalo dodijeliti prvo energetsko odobrenje. Naime, prema odgovoru koji nam je pristigao iz Ministarstva, prvi poziv za dostavu pisanih ponuda za sudjelovanje na javnom natječaju za izdavanje energetskog odobrenja je završen te je održano otvaranje ponuda. 

– U postupku je provjera dokumentacije te će se u slučaju valjane ponude energetsko odobrenje izdati u rujnu – odgovorili su iz Ministarstva. Trenutno je u tijeku još devet natječaja čije će otvaranje biti tijekom iduća dva tjedna, sukladno zadanim terminima – stoji u odgovoru Ministarstva. 

Prema novom Zakonu o tržištu električne energije, koji je stupio na snagu lani u listopadu, energetsko odobrenje prvi je korak u razvoju projekata obnovljivih izvora energije te je njegovo ishođenje preduvjet za priključenje na elektroenergetsku mrežu, kao i sve daljnje korake u razvoju OIE, odnosno ishođenje, lokacijske i građevinske dozvole. 

Naveli su također da će svaki idući mjesec Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja raspisivati natječaje, ovisno o trajanju provjera kod županijskih zavoda za prostorno planiranje i županijskih ureda za urbanizam.

Umjesto 6 GW manje od 2 GW projekata

 Koliko će ukupno biti takvih natječaja nije poznato jer nam iz Ministarstva nisu decidirano odgovorili koliko od 216 projekata koji su iskazali interes za energetsko odobrenje prema prijelaznim odredbama Zakona, odnosno članku 133., nije dostavilo potrebnu dokumentaciju.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay