Generalno gledajući, tjedan na burzama otvoren je padom cijena kroz sve grupe roba. Može se reći da se u ožujku nastavlja trend kojim su tržišta završila veljaču. Prema Svjetskoj banci, cijena većine burzovnih roba je pala u veljači.

Cijene energije pale su 7,3 posto, predvođene ugljenom (-34,8 posto) i prirodnim plinom u SAD-u (-27,2 posto). Cijene ostalih burzovnih roba malo su se promijenile kao skupina, jer su dobici u agri robama neutralizirani smanjenem cijena gnojiva i metala. Cijene agri proizvoda u veljači su porasle 1,2 posto.

Cijene hrane i pića porasle su za jedan posto odnosno 5,2 posto, dok su sirovine pojeftinile za 0,9 posto. Cijene gnojiva pale su 5,6 posto, predvođene ureom (-19,4 posto). Cijene metala pale su za 1,7 posto u veljači, predvođene cinkom (-5,3 posto), niklom (-5,2 posto) i olovom (-4,9 posto).

Plemeniti metali pali su za 3,1 posto, nakon pada srebra od 7,3 posto. Goldman Sachs Commodity Index (GSCI) trenutno je ispod 590 bodova, dok je Bloomberg Commodity Index (BCI) oko 107 bodova.

S&P500 indeks ponovno je porastao iznad razine od 4.000 bodova, a indeks straha VIX je pao na 19, dok je dolarski indeks DXY blizu 105 bodova.

Odnos EUR/USD se kreće oko razine 1,06. Jačanje dolara zadnjih mjesec dana imalo je dosta utjecaja na kretanje cijene burzovnih roba.

Cijeli članak možete pročitati na: rebuild.lidermedia.hr

Foto: Pixabay