Mada nominalni rast plaća još zaostaje za inflacijom, što predstavlja ograničenje za rast potrošnje, ove godine prosječan rast plaća mogao bi premašiti rast cijena koji bi na razini cijele godine, prema svim predviđanjima trebao usporiti na 6-7%.

A koliko god i i Vladine projekcije rasta osobne potrošnje za ovu godinu predviđaju tek blagi “plus”, poruke koje ovih dana stižu vezano uz daljnje mjere za ublažavanje inflacijskih pritisaka upućuju na to da vrh izvršne vlasti namjerava prolongirati glavne amortizere (plin, struja), a nema sumnje da će se i kod dohodovnih potpora najranjivijim skupinama voditi računa, uz ostalo, i o izbornoj godini.

Isto tako, premda se neki od prvih ovogodišnjih ekonomskih pokazatelja, poput (pada) industrijske proizvodnje, uklapaju u opće ocjene o prevladavajućim negativnim ekonomskim izgledima na početku godine, kad je posrijedi trgovina odnosno potrošnja, sliku prvog tromjesečja donekle bi mogao popraviti nešto raniji termin Uskrsa. A analitičari i na razini cijele godine uglavnom računaju na pozitivan doprinos osobne potrošnje ukupnom gospodarskom rastu.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay