Završen je najveći svjetski eksperiment o četverodnevnom radnom tjednu i rezultat bi se mogli svidjeti i zaposlenicima i poslodavcima. Istraživači su dokazali da kraći radni tjedan može smanjiti stopu stresa povezanu s poslom, burnout, ali i povećati prihode tvrtke. Rezultati su to pilot programa “Four-Day Week” koji je uključivao 61 tvrtku, oko 2900 radnika u Ujedinjenom Kraljevstvu, a odvijao se između srpnja i prosinca 2022. godine, piše Živim.

Kod radnika koji su prešli u četverodnevni radni tjedan (obično od ponedjeljka do četvrtka, uz istu plaću), smanjio se stres, anksioznost, umor i problemi sa spavanjem do kraja eksperimenta, otkrili su istraživači. No, nisu samo zaposlenici uživali u prednostima. Mnoge tvrtke koje su sudjelovale u programa zabilježile su povećanje prihoda i manju fluktuaciju ljudi. Zbog čega 92 posto tvrtki koje su sudjelovale u ovom eksperimentu planirala dugoročno implementirati četverodnevni radni tjedan.

Koji su zdravstveni benefiti četverodnevno radnog tjedna?

Jedna od najistaknutijih prednosti je poboljšanje mentalnog zdravlje radnika u Ujedinjenom Kraljevstvu. Rezultati mentalnog zdravlja sudionika porasli su s prosječnih 2,95 na 3,32 na ljestvici od pet, a oko 54 posto radnika prijavilo je smanjenje negativnih emocija vezanih uz posao. Uz to, njihova je anksioznost pala s 2,26 na 1,96 na ljestvici od četiri boda.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay