Globalni nedostatak čipova polako pritišće i hrvatsku industriju.

Dok-ing već računa da od ljeta možda neće moći nabavljati dovoljno čipova za zacrtani tempo proizvodnje svojih robotiziranih vozila. I nije jedini. Slično navode i u zagrebačkoj tvrtki Xylon, koja proizvodi uređaje za testiranje vozila za autonomnu vožnju. Oboje ističu da im pomaže to što imaju jake partnere, ali i da trenutačna situacija utječe i na njih.

Na manjak čipova upozoravaju i u M SAN grupi, jedinom domaćem proizvođaču električnih aparata te najvećem distributeru računala u regiji, a takav razvoj događaja preslikava se i na mlade, inovativne, tehnološke tvrtke, što su nam potvrdili u Bellabeatu, domaćem startupu koji proizvodi pametan nakit.

Kad na teren uđe Apple

Sandro Mur, osnivač i direktor Bellabeata, kaže da je na probleme u nabavi čipova naletio još prije tri godine, kad mu je na teren ušao Apple. – Kad Apple dolazi s novim proizvodom, pomrsi cijelu ekonomiju i dostupnost pojedinih komponenti, a Bellabeat je zbog toga trebao promijeniti modele za predviđanje nabave te počeo naručivati komponente znatno prije proizvodnje te ih držati na zalihama – kaže Mur.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay