Novosti iz svijeta tehnoloških inovacija nerijetko su vezane uz priče o kupovini kriptovaluta ili uvođenju digitalnih valuta kao sredstva plaćanja. S obzirom na sve veći broj naizgled sličnih termina koji ponekad otežavaju razumijevanje ove tematike, važno je uzeti u obzir neke osnovne razlike između kriptovaluta i digitalnih valuta.

Kriptovalute jedna su od vrsta digitalnih valuta koje koriste kriptografske metode, odnosno metode šifriranja za potvrđivanje transakcija, te djeluju preko blockchain tehnologije koja omogućava sigurnost i transparentnost takvih transakcija.

Digitalne valute u širem smislu jesu valute koje su dostupne jedino u digitalnom tj. elektroničkom obliku. Gledano iz ove perspektive, pojmovi digitalne valute i kriptovalute mogli bi se smatrati sinonimima, no to ne mora uvijek biti točno.

Digitalna valuta u užem smislu, odnosno digitalna valuta centralne banke (CBDC = Central Bank Digital Currency), je digitalni ekvivalent određenoj fiat valuti i vezana je za njenu vrijednost. Digitalne valute u ovom obliku trenutno postoje tek kao koncept, međutim sve više zemalja ozbiljno uzima u obzir mogućnost njihovog uvođenja. 

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay