Plin se približio najnižoj razini u zadnjih pet mjeseci

Cijene gotovo svih energenata su pale na tjednoj razini, dok su s druge strane cijene gotovo svih metala porasle. Cijene agri proizvoda su na tjednoj razini pale, uglavnom zbog pozitivnih eksternih kretanja na tržištu (pregovori oko izvoznog koridora iz Ukrajine) te slabljenja dolara. Slabljenje dolara pogodovalo je za sve robe nominirane u dolarima, a smanjilo konkurentnost ostalih roba.

Na drugoj strani svijeta, Kina je izdala priopćenje u kojem navodi da su spremni relaksirati covid mjere i svoju politiku nulte tolerancije. Takav potez pogoduje očekivanjima o rastu potražnje i potrošnje te boljem logističkom protoku roba. Zbog toga su još u petak porasle cijene agri roba, predvođene sojinim zrnom i sojinim uljem kojih je Kina najveći svjetski uvoznik.

Da ne bude baš sve pozitivno, treba spomenuti da se financijske krize i dalje šire: Credit Suisse, DB, britanski mirovinski fondovi, Meta, FTX, Twitter. Nakon pandemije i rata, prelazimo li u sljedeću krizu? Lehman Brothers 2? Nije sigurno, vojna eskalacije je uvijek tu negdje iza ugla, ali zadnjih mjesec dana vjetar puše u tom smjeru. Vidjet ćemo što će donijeti sastanak G20 na Baliju ovaj tjedan.

Je li vrhunac inflacije u SAD-u iza nas?

Veliki utjecaj na kretanja ne samo robnog već i financijskog tržišta prošlog tjedna imao je američki dolar. Dolar je imao gotovo pa rekordni dvodnevni pad u zadnjih 14 godina, nakon što je u četvrtak imao najveći dnevni pad još od 2015. Na tjednoj razini dolar je oslabio 4,2 posto, dok su indeksi S&P500 i DJI porasli za 5,9 posto odnosno 4,1 posto. Kako je strah nestao s Wall Street-a VIX je po prvi puta u posljednja dva mjeseca pao ispod 23. Glavni uzrok za takvo kretanje dolara su podaci objavljeni u četvrtak o inflaciji u SAD-u koja je u listopadu pala na 7,7 posto (s 8,2 posto u rujnu), dok je tržište očekivalo inflaciju na razini 8 posto. Osim što je nakon te objave dolar oslabio, a porasle su cijene plemenitih metala, počele su špekulacije kako bi FED na sljedećem sastanku mogao donijeti odluku o blažem povećanju kamatnih stopa – 50 baznih bodova u prosincu.Je li vrhunac inflacije u SAD-u iza nas? Vjerojatno da.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay