“Na Zapadu kombinacija visokih cijena energije i rast kamatnih stopa potpiruju strah od recesije koja bi ozbiljno utjecala na potražnju za naftom”, tumače analitičari Commerzbanka.

Cijene nafte naglo su pale u utorak na međunarodnim tržištima, spustivši se ispod 101 dolara pod pritiskom jakog dolara, strogih mjera suzbijanja covida 19 u Kini koje koče potražnju i straha od posustajanja svjetskog gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena barela poslijepodne bila niža za 6,15 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 100,95 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 6,3 dolara nižoj cijeni, od 97,79 dolara.

Uteg cijenama nafte bio je danas jaki dolar, koji je dosegnuo paritet prema euru, poduprt najavama podizanja kamatnih stopa i zabrinutošću za gospodarstvo. U takvom su okruženju snažno pala i tržišta dionica.

Trgovci će pozorno pratiti i posjet američkog predsjednika Joea Bidena Saudijskoj Arabiji.

OPEC je aktivirao gotovo sve rezervne kapacitete i zemlje su već podigle proizvodnju na maksimum.

Američka ministrica financija Janet Yellen obilazi pak azijske zemlje kako bi ishodila potporu sankcijama Moskvi zbog ruske invazije na Ukrajinu. Predlaže da se ograniči cijena ruskih barela blokadom usluga osiguranja u slučaju prekoračenja cjenovnog limita.

Još nije poznato koliki bi taj limit trebao biti.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr