– Sigurno je da u turističku sezonu ulazimo s optimizmom. Situacija je bolja nego prošle godine, ali s druge strane postoje izazovi i moramo biti jako koncentrirani i oprezni, pogotovo uz buđenje konkurencije koja je danas jača nego u prethodne dvije godine – rekao je u srijedu Bernard Zenzerović, direktor Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) na predstavljanju rezultata ankete o očekivanjima i izazovima u turizmu, u suradnji s Hrvatskom udrugom turizma (HUT) i tvrtkom Deloitte čiji ju je odjel financijskog savjetovanja proveo. 

Veći troškovi od prihoda 

Rezultati ankete pokazali su da domaće turističke kompanije i ove sezone očekuju rast noćenja i prihoda, većina ih procjenjuje rast do 10 posto, no čak 67 posto kompanija očekuje rast troškova veći od prihoda, što će negativno utjecati na profitabilnost i investicijski potencijal sektora.

Uz rast troškova, kao najveći izazov ocijenjen je pronalazak potrebne kvalitetne radne snage s obzirom da će i ove sezone većina kompanija trebati više sezonskih zaposlenika.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay