Kad se prije desetak godina pojavio bitcoin, a nakon njega polako i druge kriptovalute, činilo se da ova nova sredstva plaćanja imaju upravo onu karakteristiku koja bi ih činila sigurnim lukama u trenucima bure na financijskim tržištima.

Neovisni o bilo kakvim ekonomskim faktorima, signalima iz klasičnog financijskog svijeta, s cijenom koja hirovito skače i pada, činili su se kao interesantna alternativa tradicionalnim investicijama. Mada zbog te svoje volatilnosti nisu nikada u potpunosti zaživjeli kao stvarna opcija za krizne trenutke, dio ulagača, a i veliki broj digitalnih entuzijasta, upravo zbog njihove neovisnosti o ekonomskim ciklusima reklamirao ih je kao idealno sredstvo za čuvanje vrijednosti novca u trenucima burzovnih krahova.

Nedavno objavljeni podaci sugeriraju da se i to mijenja. Analitička kuća Refinitiv je prije nekoliko tjedana objavila da od početka 2020. između bitcoina i burzovnog indeksa S&P500 postoji korelacija. Prema tim podacima bitcoin i američke dionice koreliraju uz koeficijent 0,41. Koliko je to iznenađenje pokazuje analiza Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za razdoblje od 2017. do 2019. gdje je izračunato da je tada korelacija između bitcoina i spomenutog indeksa bila 0,01, odnosno da je nije bilo.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay