Vrlo je vjerojatno, smatra direktorica Hrvatske agencija za osiguranje depozita (HAOD) Marija Hrebac, da neće doći do najcrnjeg scenarija, do propasti banke, već do njezine sanacije.

Prema ocjeni Europske središnje banke, Sberbank Europe AG i njezina dva društva kćeri u Hrvatskoj i Sloveniji propadaju ili će vjerojatno propasti zbog pogoršanja njihova likvidnosnog položaja.

No, kako bi Sberbank u Sloveniji i Hrvatskoj nastavio normalno poslovanje, kako se neslužbeno može čuti, vrlo je vjerojatno da će regulatori ubrzati proces izdavanja potrebnih odobrenja njenom novom vlasniku, srpskom poduzetniku Miodragu Kostiću.

Prije nekoliko mjeseci ruska Sberbanka napustila je hrvatsko tržište, kada je svoje podružnice u Hrvatskoj, BiH, Mađarskoj, Srbiji i Sloveniji prodala poslovnoj grupaciji pod kontrolom srpskog poduzetnika Miodraga Kostića. Završetak transakcije previđen je u 2022. godini, nakon odobrenja regulatora, ali izvanredni događaji mogli bi rezultirati hitnim odobrenjima preuzimanja, nacionalnih i međunarodnih regulatornih tijela, kao i nacionalnih tijela za tržišno natjecanje. 

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay