Totalna zarada tri tvrtke koje su proizvele mRNA cjepivo se povećala na 107,2 milijuna dolara 2020./2021.

Izvršni direktori Pfizera, BioNTecha i Moderne su podijelili više od 100 milijuna dolara za vrijeme pandemije, a to je posljedica velikog komercijalnog uspjeha cjepiva protiv covida koje su proizvele njihove kompanije, piše FT.

Albert Bourla iz Pfizera, Ugur Sahin iz BioNTecha i Stéphane Bancel iz Moderne su također povećali svoje osobno bogatstvo u zadnje dvije godine zahvaljujući porastu cijena dionica koje je izazvao entuzijazam investitora za tvrtke koje razvijaju cjepivo protiv covida-19.

Cjepiva koja su proizveli Pfizer, BioNTech i Moderna su, navodi FT, spasila milijune života za vrijeme pandemije, a istovremeno su transformirala ove tvrtke omogućujući im razvoj i dovodeći do porasta u cijeni dionica. Cijena Pfizerove dionice je u zadnja 24 mjeseca porasla za 60 posto, dok je vrijednost dionica BioNTecha utrostručena. a Moderne upeterostručena.

Bancel i Sahin su postali milijarderi zbog udjela od 7,8 i 17,1 posto u tvrtkama, koje su vrijedne oko 5,4 milijardi i 7,8 milijardi dolara.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay