ZAGREB/BRUXELLES, 13. svibnja 2016. – Ecorys, neovisno konzultantsko tijelo koje za potrebe Europske komisije provodi procjenu učinka trgovinskog sporazuma o kojem trenutačno pregovaraju EU i SAD (TTIP), objavio je u petak nacrt svog privremenog izvješća, priopćila je Europska komisija.

U tom se tehničkom izvješću navode prilike koje bi se Partnerstvom za transatlantsku trgovinu i ulaganja (TTIP) otvorile građanima i poduzećima diljem Europe. U njemu se ne obrađuju samo brojke, već se detaljno analizira potencijalni društveni i ekološki učinak TTIP-a.

Svi zainteresirani dionici mogu proučiti nacrt izvješća i dati povratne informacije, a Ecorys će zatim nastaviti rad na završnoj verziji privremenog izvješća i preporukama koje će objaviti krajem ove godine. Izvješće je dostupno pod poveznicom http://www.trade-sia.com/ttip/wp-content/uploads/sites/6/2014/02/TSIA-TTIP-draft-Interim-Technical-Report.pdf.

Komisija će organizirati i dijalog između predstavnika civilnog društva i autora izvješća koji će se održati 23. svibnja.

Povjerenica EU-a za trgovinu Cecilia Malmström komentirala je izvješće na svom blogu.

Istaknula je da se po izvješću očekuje povećanje izvoza EU-a u SAD od 27 posto, kao i povećanje plaća za radnike. Isto tako očekuje se povećanje gospodarskog rasta u svim državama članicama, a posebice u Irskoj (1,4 posto), Belgiji (1,2 posto), Litvi (1,1 posto) i Austriji (0,9 posto).

Za Hrvatsku predviđa se rast BDP-a od 0,2 posto.  Za EU u cjelini očekuje se rast BDP-a od prosječno 0,5 posto godišnje u najpovoljnijem scenariju. Najmanji rast od 0,1 posto BDP-a izvješće očekuje na Malti i u Poljskoj.

Izvješće također ukazuje na sektore koji su osjetljivi na povećanu konkurenciju i donosi analize mogućeg utjecaja na sektor zdravstva i okoliša.

U pripremi nacrta izvješća sudjelovale su stotine dionika, uključujući nevladine organizacije, sindikate, organizacije za zaštitu okoliša i mala poduzeća.

“Sada svi imaju jednaku priliku proučiti ga i komentirati, a komentari će biti ugrađeni u konačno izvješće koje će Ecorys objaviti potkraj ove godine”, istaknula je Malmström.

Komisija od 1999. provodi procjene učinka za sve trgovinske sporazume o kojima pregovara. Procjene se provode tijekom pregovora, a pregovarači na temelju njihovih zaključaka prilagođavaju svoj rad tijekom pregovora.

Nacrt studije o ucinku TTIP

Europski ministri zaduženi za vanjsku trgovinu razmotrili su na sastanku u petak u Bruxellesu dosadašnji napredak u pregovorima o TTIP-u te sporazum o slobodnoj trgovini s Kanadom (CETA), koji bi trebao biti potpisan na summitu u listopadu.

Prije početka sastanka, Malmström je kazala kako želi dovršiti pregovore sa Sjedinjenim Državama o TTIP-u prije isteka mandata predsjednika Baracka Obame u siječnju sljedeće godine pod uvjetom da se poštuju zahtjevi EU-a.

“Radimo i nastojimo koliko je moguće kako bismo mogli završili pregovore koje predsjednik Obama želi zaključiti prije odlaska iz Bijele kuće. Ali, isto tako to mora biti dobar sporazum, to jest sadržaj mora biti ispred brzine”, rekla je.

Povjerenica je naglasila da se u sporazumu moraju poštivati “crvene linije” koje je EU postavila u pogledu zaštitnih normi i standarda.

EU i Sjedinjene Države pregovaraju o TTIP-u od 2013. godine. Tim sveobuhvatnim trgovačkim sporazumom žele ukloniti carine i druge barijere povezane s različitim zaštitnim standardima.

TTIP je u Europi dosta kritiziran jer se ljudi boje snižavanja standarda u zaštiti potrošača za cijeli niz proizvoda. Jedan od većih prijepora u pregovorima je zaštita investitora jer Amerikanci žele na neki način zaobići države članice EU-a i eventualne sporove oko zaštite investicija rješavati arbitražnim mehanizmom izvan kontrole država članica.

Izvješće možete komentirati na za to predviđenom forumu pod poveznicom http://www.trade-sia.com/ttip/category/discussion-forum/.

IZVOR: (Hina) – www.hina.hr