LUXEMBOURG, 17. ožujka 2017. (Hina) – Europska unija zabilježila je u siječnju manjak u robnoj razmjeni sa svijetom, uz snažan skok uvoza kemikalija u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazale su u petak procjene europskog statističkog ureda.

Uvoz robe u EU poskočio je u prvom ovogodišnjem mjesecu 18 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dosegnuvši 157,4 milijarde eura. Posebno se izdvajao 60-postotni skok uvoza kemikalija, čime je EU u toj kategoriji proizvoda zabilježila manjak od pet milijardi eura, u odnosu na višak od 3,1 milijarde eura u istom lanjskom razdoblju.

Robni je izvoz porastao nešto blažih 16 posto, na 141,2 milijarde eura. Strojevi i vozila potvrdili su status najvrednijeg izvoznog proizvoda EU, s viškom u toj stavci od gotovo 55 milijardi eura, što je 14,6 posto više no što je iznosio u istom lanjskom razdoblju.

Zamjeno je povećan i višak u trgovini energijom, s 200 milijuna eura na tri milijarde i skok izvoza na godišnjoj razini od 67 posto. Uvoz energije porastao je 13 posto.

Time je bilanca robne razmjene 28-člane Unije sa svijetom iskazala u siječnju manjak od 16,2 milijarde eura. U istom mjesecu prošle godine također je bilježila manjak, i to u iznosu 12,1 milijardu eura.

SAD je zadržao poziciju vodećeg trgovinskog partnera EU, uz ukupnu vrijednost robne razmjene od 51 milijardu eura. Pritom je EU bilježio višak u siječnju od 9,6 milijardi eura, što je 52,4 posto više no što je iznosio u istom lanjskom razdoblju. Takav rezultat proizlazi iz skoka europskog robnog izvoza u SAD u siječnju za 19 posto dok je uvoz porastao osam posto.

Na drugom je mjestu Kina, pri čemu je ukupna vrijednost robne razmjene EU i azijskog diva u siječnju iznosila nešto više od 46 milijardi eura. EU je bilježio manjak od 18,4 milijarde eura u siječnju, što znači da je on smanjen za 400 milijuna eura u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. Pritom je europski uvoz robe iz Kine u siječnju poskočio 18 posto, tri puta snažnije nego izvoz, pokazuju podaci Eurostata.

Rusija je po vrijednosti ukupne robne razmjene s EU u siječnju od nekih 20 milijardi eura na četvrtom mjestu trgovinskih partnera. Europski je izvoz u Rusiju u siječnju poskočio 45 posto dok je izvoz uvećan gotovo 60 posto. Rezultat je manjak u robnoj razmjeni EU s Rusijom od 7,6 milijardi eura.

Vrijednost robne razmjene unutar EU poskočila je u prvom ovogodišnjem mjesecu za 10 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na 262,4 milijarde eura.

I eurozona u siječnju s deficitom

Bilanca robne razmjene eurozone sa svijetom također je u siječnju iskazala manja, i to u iznosu od 600 milijuna eura. U prošlogodišnjem siječnju bilanca je iskazivala višak, i to od 4,8 milijardi eura.

Robni je izvoz iz eurozone pritom u siječnju poskočio za 13 posto na godišnjoj razini, na 163,9 milijardi eura. Uvoz je uvećan 17 posto, na 164,5 milijardi eura.

Vrijednost razmjene unutar zone primjene zajedničke europske valute poskočila je u prvom ovogodišnjem 10 posto na godišnjoj razini, dosegnuvši 145,7 milijardi eura.

Pad izvoza na mjesečnoj razini

Na mjesečnoj razini sezonski prilagođen robni izvoz iz EU28 smanjen je u siječnju 2,2 posto dok je uvoz porastao 3,2 posto.

Time je sezonski prilagođeni višak u trgovinskoj bilanci EU potonuo na 2,1 milijardu eura, s 10,4 milijarde eura koliko je iznosio u prosincu, izračunali su u Eurostatu.

Eurozona je prema sezonski prilagođenim podacima zabilježila blaži pad izvoza, za 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec. Uvoz je pak poskočio 4,1 posto.

Rezultat je pad sezonski prilagođenog viška u trgovinskoj bilanci na 15,7 milijardi eura, s 23,1 milijardu eura u prethodnom mjesecu.

(Hina)