Tijelo odgovorno za praćenje i sprječavanje opasnosti za europski financijski sustav, Europski odbor za sistemske rizike (ESRB), u petak je izrazilo zabrinutost pozivajući sedam od 30 zemalja koje nadzire, da poduzmu mjere za suzbijanje rizika koje stvara porast cijena nekretnina, piše Financial Times, a prenosi net.hr. Među tim zemljama je i Hrvatska.

Kako dalje navode, cijene stambenih nekretnina u EU, potaknute niskim kamatnim stopama, porasle su 9,2 posto u godini do rujna 2021. Radi se o rastu koji je znatno ispred rasta europskih plaća i bruto domaćeg proizvoda.

ESRB je u petak pozvao Njemačku i Austriju da uvedu više zaštitnih mjera, poput primjerice ograničavanje duga dužnika na postavljeni višestruki prihod i prisiljavanje zajmodavaca na veći kapital.

Upozorio je Bugarsku, Hrvatsku, Mađarsku, Slovačku i Lihtenštajn na povećanje rizika na tržištu nekretnina i identificirao “ključne ranjivosti”. Potonje uključuje “brzi rast cijena kuća i moguću precijenjenost stambenih nekretnina, razinu i dinamiku zaduženosti kućanstava, rast stambenih kredita i znakove labavljenja standarda kreditiranja”.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay