IAKO su vladine mjere pomoći tvrtkama u koronakrizi mnogim poduzetnicima pomogle da glavu održe iznad vode, dio njih naknadno se suočio s neočekivanim problemima u provedbi mjera. 

Među onima koji su na svojoj koži osjetili što znači neusklađenost prakse među raznim tijelima državne uprave, kao i naknadne izmjene i tumačenja propisa, jedan je zagrebački odvjetnik (podaci poznati redakciji) svoj slučaj ispričao za Index.

Nema pravo na otpis poreza i doprinosa jer je firmu pokrenuo u studenom 2019.

Naš je sugovornik, naime, od Porezne uprave zatražio da mu država, kako je to najavila, a mnogima i učinila, otpiše potraživanja na ime poreza i doprinosa za razdoblje od ožujka do svibnja, budući da se, zbog zatvaranja hrvatskoga gospodarstva, suočio s ogromnim padom prihoda. No kada je dobio sugovornike u Poreznoj upravi, rekli su mu da na otpis potraživanja po osnovi poreza i doprinosa – nema pravo! Razlog? Samostalnu je djelatnost pokrenuo tek u studenom prošle godine – dakle, nekoliko mjeseci prije izbijanja koronakrize, što je poreznicima bilo dovoljno da njegov zahtjev za pomoći u krizi jednostavno odbiju. 

U Poreznoj upravi jedni kriteriji, u HZZ-u drugi 

“Iako sam imao čime dokazati ogroman pad prometa, u Poreznoj upravi su mi kazali da ne ostvarujem pravo na otpis potraživanja na ime poreza i doprinosa jer sam samostalnu djelatnost pokrenuo poslije 15. ožujka prošle godine. Iznenadilo me takvo tumačenje propisa, budući da su na početku koronakrize, u ožujku, svima bez problema odgodili plaćanje poreza i doprinosa. Osim toga, u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) nije bilo nikakvih problema s time kada sam pokrenuo vlastiti biznis i bez problema su mi odobrili potporu za očuvanje radnih mjesta”, objašnjava naš sugovornik.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay