Stečajni izvještaj novog izvršnog direktora FTX-a Johna J. Ray III  bacio je novo svjetlo na ‘opake‘ aktivnosti koje su se odvijale na sada bankrotiranoj kripto mjenjačnici pod njezinim prethodnim izvršnim direktorom Samom Bankman-Friedom. Ray je veteranski stečajni upravitelj,  s40-godišnjim iskustvom, koji u svom životopisu ima Enronov slučaj 2001. godine.

U dokumentu na 30 stranica Ray otkriva brojne slučajeve lošeg vođenja evidencije, prijevare i nesavjesnog postupanja u FTX-u. U uvodnoj riječi beskompromisno je komentirao cjelokupno stanje tvrtke.

Ray je preuzeo dužnost od Bankman-Frieda nakon što su FTX i njegove povezane tvrtke podnijele zahtjev za dobrovoljni bankrot poglavlja 11, 11. studenog. Unatoč svom iskustvu, Ray je jasno dao do znanja da nikada nije vidio tvrtku u tako lošem stanju kao što je FTX.

– Od ugroženog integriteta sustava i neispravnog regulatornog nadzora u inozemstvu, do koncentracije kontrole u rukama vrlo male skupine neiskusnih, nesofisticiranih i potencijalno kompromitiranih pojedinaca, ova situacija je bez presedana – napisao je. 

Jedno od najokrutnijih otkrića iz dokumenta odnosi se na kredite dane Bankman-Friedu i višim rukovoditeljima FTX-a Nishadu Singhu i Ryanu Salameu. Prema Rayu, Alameda Research, trgovačka tvrtka povezana s FTX-om isplatila je ukupno 3,3 milijarde dolara Bankman-Friedu i njegovoj fiktivnoj tvrtki Paper Bird Inc., zajedno s 543 milijuna dolara Singhu i 55 milijuna dolara Salameu.

Kupnja kuća

Ray je također izvijestio da su korporativni fondovi FTX grupe često korišteni za kupnju kuća i drugih osobnih predmeta za zaposlenike i savjetnike te da je FTX potajno izuzeo Alamedu Research od likvidacije na FTX-u daleko nakon točke u kojoj bi normalan korisnik zatvorio svoju poziciju. 

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay