MOSKVA, 20. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Ruski plinski div Gazprom u trećem je tromjesečju prošle godine poslovao s dobiti, nakon malog gubitka u istom razdoblju godine ranije, a kao razlog navode povoljan utjecaj jačeg rublja.

U razdoblju od srpnja do rujna Gazprom je zabilježio neto dobit od 102 milijarde rubalja (1,6 milijardi dolara). U istom razdoblju godine ranije poslovali su s gubitkom od dvije milijarde rubalja.

U ruskoj kompaniji pritom ističu blagotovoran učinak jačeg rublja, čime je umanjena vrijednost njihovih dugova u stranoj valuti.

Prihodi su im smanjeni tri posto, na 1.257 milijardi rubalja. Operativni troškovi poskočili su pak 21 posto, na 1.144 milijarde rubalja.

U Gazpromu navode da su prošle godine u Europu izvezli rekordne 179,3 milijarde prostornih metara plina, 12,5 posto više nego u prethodnoj godini, budući da su kupci odlučili iskoristiti niže cijene plina. Cijene tog energenta inače prate cijene nafte s razmakom od nekih šest do devet mjeseci.

Europa je ključno Gazpromovo tržište i ruska kompanija podmiruje više od trećine europskih potreba za plinom. U prvih devet mjeseci prošle godine Gazprom je europskim zemljama prodao ukupno 161 milijardu prostornih metara plina, čak 28 posto više nego u istom razdoblju godine ranije.

Utjecaj većeg obujma prodaje ublažila je 20 posto niža prosječna cijena u rubljima (ako se uzmu u obzir trošarine i carine), navodi se u izvješću.

U telekonferenciji s novinarima neimenovani predstavnik Gazproma kazao je kako u kompaniji očekuju da će prosječna cijena plina ove godine biti viša nego u 2016. kada je iznosila 167 do 171 dolar za tisuću prostornih metara, navodi Reuters.

(Hina)