U prethodne dvije godine rasle su i tražene cijene stanova na obali. Najveći porast cijene kvadrata stana bilježi Rovinj u kojemu se za kvadrat stana traži 3336 eura, što je porast od čak 28.21%. Cijene stanova u Rijeci porasle su za 22%, pa se sada traži 1897 eura po kvadratu. U Zadru se bilježi porast od 12.37% (traži se 2398 eura po kvadratu stana), a u Splitu za 11.24% (2974 eura).

Općenito, prosječno je najviša tražena cijena stana u Dubrovniku (3575 eura po kvadratnom metru), no ujedno je ovo jedini obalni grad koji bilježi pad prosječne cijene (za 6.61%). Dubrovačko-neretvanska županija općenito je najskuplja županija po pitanju cijene stana u Hrvatskoj. Slijedi je Splitsko-dalmatinska, a treće mjesto drži Grad Zagreb.

Dubrovnik drži rekord i po pitanju prosječne tražene cijene kvadrata kuće, koja iznosi 4151 euro. Općenito, županije u kojima ćete najskuplje platiti kvadrat kuće su Dubrovačko-neretvanska, Splitsko-dalmatinska i Istarska.

Prosječno najniže cijene nekretnina bilježi Virovitičko-podravska županija

S druge strane, pojedini dijelovi Hrvatske bilježe visoku stopu iseljavanja u inozemstvo, pa to utječe i na prosječne cijene stanova u tim županijama. Primjerice, Vukovarsko-srijemska županija, iz koje se u zadnjih 10 godina iselilo 20% stanovnika, bilježi prosječnu cijenu kvadrata od 455 eura, odnosno 4.4% manje nego 2019.

Na razini Hrvatske, najjeftiniju nekretninu po kvadratu možete kupiti u Virovitičko-podravskoj županiji (prosječno 386 eura po metru kvadratnom). Slijedi Požeško-slavonska s prosjekom od 440 eura po metru kvadratnom, a na trećem mjestu je već spomenuta Vukovarsko-srijemska županija. Pet županija s prosječno najmanjom traženom cijenom kvadratnog metra zatvaraju Bjelovarsko-bilogorska (496 eura) i Sisačko-moslavačka županija (513 eura), navodi se u ovoj analizi.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay