Zahvaljujući kompanijama poput SpaceX-a, Blue Origina i Virgin Galactica i službeno je započelo razdoblje svemirskog turizma. Putovanja u svemir do sada su bila rezervirana samo za astronaute, no sada je ono otvoreno za sve – točnije, za sve koji si to mogu priuštiti jer je za tu avanturu života potrebno imati jako puno novaca.

Prema procjeni švicarskog financijskog holdinga UBS, trenutačni potencijal svemirskog turizma iznosi 4 milijarde dolara, dok je procjena svemirskog turističkog potencijala 2019. godine iznosila 3 milijarde dolara. U budućnosti te će cifre biti puno veće, a prema procjeni Northern Sky Researcha (NSR) do 2031. godine otprilike 57 tisuća putnika odletjet će u svemir. Vrijednost tržišta tada bi trebala iznositi više od 20 milijardi dolara, a većinu njih činit će upravo prihodi od svemirskih turista i orbitalnih putovanja.

Karte za turističke letove u svemir već su kupile brojne poznate osobe poput Leonarda di Caprija i Justina Biebera – oni su dio skupine od oko 700 ljudi koji su od studenog prošle godine unaprijed platili letove.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay