Marić je izjavio da inflaciju uvijek treba uzimati u obzir jer ona utječe na ukupni standard građana. Apostrofirao je da su Vladi otpočetka rast standarda i plaća građana jedni od ključnih prioriteta, kao najjačih poluga za ispravljanje određenih negativnih demografskih trendova.

Proteklih mjeseci prisutni su globalni poremećaji, koji su se prelili i na Uniju pa tako i Hrvatsku, a ogledaju se u rastu cijena energije i pojedinih sirovina, a tako i posredno u rastu cijena hrane i komunalnih troškova za građane.

No, napomenuo je da razina inflacije u Hrvatskoj ne odstupa od prosjeka zemalja članica EU-a. “Dapače, još smo uvijek blago ispod, no proteklih mjeseci vidljiva su ubrzanja stopa rasta”, dodao je Marić, podsjetivši da u izračun indeksa potrošačkih cijena ulazi više od 900 artikala.

Između ostalog, Marić je rekao i da bi planirani gospodarski rast za iduću godinu od 4,4 posto trebao imati svoje efekte na rast zaposlenosti i plaća. Pritom, taj projicirani rast gospodarstva viši je od procjene rasta inflacije, napomenuo je.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay