Dan nakon što je Fortenova grupa i službeno izvijestila da započinje s procesom prodaje svoje divizije smrznute hrane, koja objedinjuje Ledo, Ledo Čitluk i srpski Frikom, najviše interesa u domaćoj poslovnoj javnosti izazvale su informacije da bi potencijalna vrijednost te transakcije mogla premašiti iznos od 600 milijuna eura.

Potvrde li se te spekulacije, prodaja nekadašnje “Ledo Grupe” bila bi financijski najjači posao u Hrvatskoj u posljednjih trinaestak godina, još od državnih javnih ponuda dionica Ine i Hrvatskog telekoma 2007. godine, te znatno vrednija transakcija od 505 milijuna eura teške prodaje Adrisova duhanskog biznisa BAT-u 2015. godine.

Izračuni

Ipak, takva valuacija Fortenovina biznisa sa smrznutom hranom tek se mora potvrditi na tržištu, a problem pri izračunu objektivne vrijednosti Leda i povezanih kompanija svakako je činjenica da su kompanije u međuvremenu prošle kroz vlasničko preslagivanje te je njihova cjelokupna imovina i biznis u sklopu tog procesa prebačena na zrcalna društva. Tako su, primjerice, poslovni rezultati Leda za 2019. godinu sadržani u dvama izvještajima – za prvi kvartal u izvještaju Leda d.d., a za ostala tri kvartala iste godine u izvještaju tvrtke Ledo Plus d.o.o. Čak i kad se ti podaci objedine, iz njih je vrlo teško pouzdano izračunati operativnu dobit (EBITDA), no može se okvirno izračunati kako ona za cijelu diviziju izosi između 55 i 60 milijuna eura.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay